Πως δουλεύει μια παγωτομηχανή

Οι παγωτομηχανές είναι τα αυτά τα εκπληκτικά μηχανήματα που παράγουν το καλύτερο καλοκαιρινό γλυκό: το παγωτό! Μικροί και μεγάλοι, στη θέα μιας παγωτομηχανής τρελαίνονται και ζητούν απεγνωσμένα ένα παγωτό χωνάκι. Βανίλια ή σοκολάτα ή ακόμα και ανάμεικτο, μικρό σημασία έχει μπροστά στη τρυφερή γεύση του παγωτού που λιώνει στο στόμα!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως πως δουλεύουν οι μηχανές παγωτού έτσι ώστε να απολαμβάνουμε όλοι εμείς ένα τέτοιο καταπληκτικό προϊόν;

Κατηγορίες παγωτομηχανών

Οι μηχανές παγωτού χωρίζονται σε 2 βασικές κατηγορίες. Στα μηχανήματα που προορίζονται για τη παρασκευή του παγωτού όπως αυτό το βλέπουμε στις βιτρίνες παγωτού καθώς και οι μηχανές παγωτού που προορίζονται για το παγωτό χωνάκι – το γνωστό σε όλους παγωτό μηχανής ή αλλιώς soft ice. Αυτό το δεύτερο, το παγωτό μηχανής είναι και το πιο γνωστό είδους παγωτού και το πιο αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους!

Απόκτηση μιας μηχανής παγωτού

Οι παγωτομηχανές αγοράζονται και εμπορεύονται από τις εταιρείες εξοπλισμού εστίασης. Μια τέτοια εταιρεία μπορεί να σας προμηθεύσει με την κατάλληλη για εσάς μηχανή παγωτού, ανάλογα τις ανάγκες σας όπως το τι προϊόν θέλετε να προσφέρεται, ποιος ο διαθέσιμος χώρος στο κατάστημά σας, και άλλους παράγοντες. Εάν θέλετε να αγοράσετε μια μηχανή παγωτού ή να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να ρωτήσετε μια εξειδικευμένη εταιρεία που ασχολείται με εξοπλισμό εστίασης.

Παγωτομηχανές για παρασκευή παγωτού

Οι συγκεκριμένες μηχανές παγωτού χρησιμοποιούνται έτσι ώστε να φτιάξουμε το παγωτό για να τοποθετηθεί στις ειδικές βιτρίνες παγωτού – συντήρησης. Αφού φτιάξουμε το μείγμα παγωτού(σε ξεχωριστό δοχείο), το τοποθετούμε μέσα στο κάδο της παγωτομηχανής και μετά από μερικά λεπτά – ανάλογα το μοντέλο – θα έχουμε φρέσκο παγωτό για τη βιτρίνα μας.

Σε αντίθεση με τις μηχανές soft ice, οι συγκεκριμένες παγωτομηχανές παράγουν μόνο 1 γεύση τη κάθε στιγμή και το βγάζουν «όλο μαζί». Δηλαδή εάν τοποθετήσουμε 5λίτρα μείγμα παγωτού, θα μας βγάλει 5kg προϊόν όλο μαζί για να τοποθετηθεί σε βάσκα, στη βιτρίνα παγωτού.

Μηχανές παγωτού soft ice

Από την άλλη, οι μηχανές παγωτού soft ice είναι τα μηχανήματα αυτά που βλέπουμε συχνά έξω από τα καταστήματα, να προσφέρουν παγωτό χωνάκι. Συνήθως είναι 3 γεύσεων : βανίλια, σοκολάτα και ανάμεικτο. Αυτό το παγωτό, εφόσον πληρούνται σωστά όλοι οι τρόποι παρασκευής και συντήρησης όπως οι σωστές θερμοκρασίες καθώς και το σχολαστικό καθάρισμα της μηχανής, τότε πρόκειται για ένα φρέσκο προϊόν με κύριο συστατικό το γάλα.

Οι μηχανές για παγωτό χωνάκι μπορούν να είναι είτε επιδαπέδιες είτε επιτραπέζιες. Επιδαπέδιες παγωτομηχανές είναι αυτές που «πατάνε» στο έδαφος, συνήθως με ροδάκια. Έχουν την ευκολία να μετακινούνται ενώ ξεχωρίζουν λόγω του όγκου τους. Αυτές τις παγωτομηχανές συνήθως τις συναντάμε στον εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.

Από την άλλη, οι επιτραπέζιες μηχανές παγωτού είναι αυτές που τοποθετούνται μέσα στα καταστήματα, συνήθως πάνω σε κάποιον πάγκο ή σε κάποιο βοηθητικό τραπεζάκι.

Οι διαφορές στα χαρακτηριστικά τους έχουν σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και όχι αν μια παγωτομηχανή είναι πιο μεγάλη εξωτερικά από την άλλη,κτλ.

Λειτουργία μηχανής παγωτού soft ice

Η λειτουργία των μηχανών παγωτού είναι πολύ απλή. Υπάρχουν 2 κάδοι στην επάνω μεριά της παγωτομηχανής(Εφόσον η παγωτομηχανή έχει 2 γεύσεις, αλλιώς υπάρχει ένας κάδος) οπού εκεί μπαίνει το μείγμα παγωτού σε υγρή μορφή. Συνήθως το μείγμα soft ice έρχεται σε σκόνη και το φτιάχνεται στο κατάστημά σας με νερό ή/και γάλα. Έτσι, εφόσον έχετε φτιάξει το υγρό μείγμα το τοποθετείτε στους κάδους της μηχανής. Από εκεί η μηχανή το τραβάει αυτόματα μέσα στους κυλίνδρους όπου γίνεται η ψύξη και η παραγωγή του. Μέσα σε μερικά λεπτά, συνήθως 5-8’, το παγωτό είναι έτοιμο να καταναλωθεί.

Η εξαγωγή του παγωτού προς τους πελάτες γίνεται πολύ εύκολα, απλά τραβώντας τους μπροστινούς μοχλούς προς τα κάτω!

Οι παγωτομηχανές για να δουλέψουν χρειάζονται μόνο ρεύμα – ενώ υπάρχουν και μοντέλα που δουλεύουν με νερό(ψύχονται) αντί για αέρα. Θα πρέπει να προσέχετε το σχολαστικό καθάρισμά τους ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Οι παγωτομηχανές FROZENBAR, που είναι οι νο1 μηχανές παγωτού στην Ελλάδα, χρειάζονται καθάρισμα κάθε 6 ημέρες – δηλαδή χονδρικά μια φορά την εβδομάδα.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για εσάς καθώς γλιτώνεται αρκετό χρόνο από την ημερήσια συντήρηση. Συνήθως το πλύσιμο μιας μηχανής παγωτού με 2 κάδους και κυλίνδρους, κρατάει περί τα 20’ για μια καλή εβδομαδιαία συντήρηση.

Δείτε ένα αναλυτικό βίντεο με το καθάρισμα μιας παγωτομηχανής FROZENBAR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *